İmmobilizer Çipli Anahtar Sistemi Nedir?

İmmobilizer Nedir? Araç üreticisi firmaların düz kontakt ve benzeri yöntemlerle hırsızlığı önlemek adına standart güvenlik paketi olarak tüm otomobil üreticilerinin günümüzde fabrika çıkışında sunduğu güvenlik önlemidir. İmmobilizer yeni bir sistem olmamakla beraber kullanımı epey geriye gitmektedir. İlk kez 1997 yılında İngiltere tarafından standart olarak kullanılması zorunluluğu getirilmiş ardından tüm dünyada yaygınlaşmıştır. Eskiden hırsızların çoğu immobilizersiz araçlarda henüz bu sistem yokken düz kontakt yaparak aracı çalıştırıp kaçırabiliyordu. Yani bir zamanlar amerikan filmlerinde gördüğümüz o düz kontakt yaparak araç kaçırma sahneleri buna dayanıyordu. Günümüzde ise üretilen yeni model araçlarda üretim esnasında immobilizer sistemi dahil olduğu için sıfır araç sahibine ikinci bir çipli yedek anahtarı verilmektedir.  

Çipli Anahtar Nedir?

Peki gelin bu sistemi yakından nasıl çalıştığını anlatalım. Öncelikle bu güvenlik sistemine dahil olanlar nelerdir?  1- Immobilizer Beyni (Ana Ünite) 2- Çipli Anahtar  3-Kontak Şifre Okuyucu ve İletici çipli anahtar nedir şema
Yukarıdaki şemada yer aldığı gibi çipli anahtar bir şifre taşımaktadır. Kontak üzerinde okuyucu ve iletici vardır. Okuyucu eğer doğru çipli anahtar yani doğru şifreyi okursa ana üniteye marş motoruna yakıt pompasını ve ateşleme sistemini çalıştırmasını söyler ve araç mili saniyeler içinde bu bilgi alışverişiyle çalışır. Fakat anahtar şekil olarak birbir kopya olsa dahi içindeki şifreler doğru olmayacağı için bu kez okuyucu doğru şifre olmaması nedeniyle ana üniteye yani immobilizer beynine devreyi sağlamamakta ve aracı kesinlikle çalıştırmamaktadır. Ayrıca bu sistemin en önemli özelliği çipli anahtarın kontaktan çıkarıldıktan sonra motorun elektronik olarak kilitlenmesidir. Bu düz kontağın önüne geçilmesi için geliştirilmiş en iyi teknolojidir. Günümüz araçlarında tüm çıkan sıfır arabalarda bu sistem mevcuttur.

Mesaj Bırak (Ortalama Cevap Süresi 30 dakika)